enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyipartiDevaGelecek partiRecep Tayyip ErdoğanUrfaUrfahaberUrfagundemsanliurfagundemurfanatikajansurfaurfastarurfacomUrfa haberUrfa haber merkeziurfadasingazeteipekyolAhmet DavutoğluAli BabacanMeral AkşenerHaberHaberlerKemal KılıçdaroğluAbdullah ErinŞanlıurfasanliurfahaberZeynel Abidin BeyazgülMehmet KuşMehmet CanpolatFahrettin KocaZiya SelçukFatma Zümrüt SelçukSüleyman Soylu
DOLAR
32,5981
EURO
34,6650
ALTIN
2.524,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Hayatını kaybeden İngiltere prensi Philip’in babası Afyonkarahisar’da türbeye çizmeleriyle girmiş

Yerel tarih araştırmacısı, Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi Müdürü ve alan kılavuzu Hasan Özpınar, hayatını kaybeden İngiltere Prensi Philip Mountbatten’ın babası Yunan Prensi Andrew’in 100 yıl önce Yunan komutanı olarak geldiği Afyonkarahisar’da, Sultan Divani Hazretleri’nin türbesini ziyaretinde çekilen bir fotoğrafın arşivinde yer aldığını söyledi.

Hayatını kaybeden İngiltere prensi Philip’in babası Afyonkarahisar’da türbeye çizmeleriyle girmiş
17.04.2021
0
A+
A-

Afyonkarahisar’da yerel tarih araştırmacısı, Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi Müdürü, Kocatepe ve Dumlupınar alan kılavuzu Hasan Özpınar, vefat eden İngiltere Prensi Philip Mountbatten’in babası Yunan Prensi Andrew’in, 100 yıl önce Afyonkarahisar’daki Sultan Divani Hazretleri’nin türbesine ziyaretinde çekilen bir fotoğrafın arşivinde bulunduğunu söyledi.

Fotoğrafın Türk ulusu ve değerleri açısından acı verici olarak nitelendiren Hasan Özpınar, Prens Andrew’in Yunan işgal yıllarında Afyonkarahisar’a Yunan komutanı olarak geldiğini ve Sultan Divani’nin huzuruna çizmeleriyle çıktığını anlattı.

Özpınar, “Arşivimizi karıştırırken geçen yıllarda yayınladığımız ‘İşgal Günlerinde Afyonkarahisar’ kitabında bir fotoğraf gözüme çarptı. Bundan tam 100 yıl önce 1921- 22 yıllarında İngiltere Prensi Philip’in babası o dönemde bir Yunan Ordusu’nda komutan. Afyonkarahisar’a gelmiş ve bugün de önemli bir ziyaret mekanı olan türbeyi ziyaret etmiş. Acı verici bir fotoğraf bu. Türbeye çizmeleriyle giren bir prensi görüyoruz” dedi.

Yakıp yıkma talimatı verdi

Bu fotoğrafın pek çok şeye bedel olduğunu aktaran Hasan Özpınar, “Prens Philip’in babası o dönem ki Prens Andrew Yunan Orduları’nın başında Anadolu işgaline gelenlerden birisi. Anadolu’da pek çok zulüm yaptığını biliyoruz. Hatta bu zulümler pek çok kitaba geçmiş, Genelkurmay Başkanlığımızın yayınladığı Türk İstiklal Harbi adlı kitapta şöyle bir ifade var; Sakarya Savaşı’nın olduğu günlerde esir aldığımız bir Yunan askeri yaptıkları tüm zulümlerin yakıp yıkmaların vesaire her şeyin Prens Andrew’in yani Philip’in babası Andrew tarafından emir verildiğini ifade ediyor. Bu fotoğraf da aslına bakılırsa yalın ve öz olarak Yunan zulmünün açık bir delili” diye konuştu.

Prens Andrew’in pozunun bir benzerinin yine ayrı tarihlerde Bursa’da Orhan Gazi’nin türbesi başında yine bir Yunan komutanı Sofoklis Venizelos’un verdiğini anlatan Hasan Özpınar, “‘Kalk ey Orhan Gazi milletini kurtar’ şeklinde ifadeleri var” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.