enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpiyipartiDevaGelecek partiRecep Tayyip ErdoğanUrfaUrfahaberUrfagundemsanliurfagundemurfanatikajansurfaurfastarurfacomUrfa haberUrfa haber merkeziurfadasingazeteipekyolAhmet DavutoğluAli BabacanMeral AkşenerHaberHaberlerKemal KılıçdaroğluAbdullah ErinŞanlıurfasanliurfahaberZeynel Abidin BeyazgülMehmet KuşMehmet CanpolatFahrettin KocaZiya SelçukFatma Zümrüt SelçukSüleyman Soylu
DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
ALTIN
2.491,67
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Milletvekili Açanal destansı zaferi kutladı

Milletvekili Açanal destansı zaferi kutladı
12.04.2021
0
A+
A-

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili  Zemzem Gülender Açanal, 11 Nisan Şanlıurfa’nın kurtuluş yıldönümü münasebetiyle yayımladığı mesajında Şanlı zaferi kutladı.

Açanal, “Fransızlara karşı teslimiyetçiliği kabul etmeyen vatanın bütünlüğünü esas alan Akçakale’ye, Birecik’e, Bozova’ya, Ceylanpınar’a, Halfeti’ye, Harran’a, Hilvan’a, Siverek’e Suruç’a, Viranşehir’e, Karaköprü’ye, Haliliye’ye  ve Eyyübiyeli tüm hemşerilerime gönülden selam olsun” dedi.

1919 yılında Urfa önce İngilizler sonra Fransızların işgaline uğradı. Urfa Müftüsü Hasan Açanal ve Atatürk telgraflaşarak yerel halktan oluşan mücahitler cemiyeti olan Merkez Heyeti’ni kurdular.

Cemiyetin kuruluşu Sivas’ta Heyet-i Temsiliye Başkanlığı’na bildirildi ve daha da genişletilmesi cevabı alındı. Halk arasında “Onikiler” diye adlandırılan bu 12 eşraf, kurtuluşa kadar mücadele edeceklerine dair Kur-ân’ı Kerim üzerine yemin etti.

İngilizlerce işgal edilmiş yerlerin Fransızlara devredileceği duyulunca Atatürk, Urfa Müftüsüne gönderdiği telgrafla, milli örgütlenmenin genişletilmesi talimatını verdi. Fransızlar Urfa’yı işgal ederek Mutasarrıf’a, kendilerine savaş açmak üzere teşkilat kuran ve onları yöneten “Oniki” şahıs olduğunu haber aldıklarını ve derhal teslim edilmelerini söyleyen bir mektup gönderdiler.

Mutassarrıf, şehrin müftüsüne mektubu gösterdi. Müftü Hasan Açanal, arkadaşları ile istişarede bulunarak bu Mutasarrıfa alınan kararı bildirdi ve bu cevap Fransızlara iletildi. Çok geçmeden de muharebe başladı.

Bu mektuba karşılık,

“Biz Urfa Sancağı halkı sulhsever insanlarız. Bin yıldan beri bu topraklarda hür olarak yaşıyoruz. Ancak topraklarımıza göz dikenleri bu teşebbüslerinde hep pişman etmişizdir. Şimdiye kadar sizin buraya geçici olarak geldiğinizi sanıyorduk. Fakat bayraklarımızı devlet dairelerinden indirmeniz, dâhili işlerimizdeki müdahaleci tutumunuz, sizin Urfa’da temelli ve müstemlekeci olarak kalmak niyetinde olduğunuzu gösteriyor.

Bu kötü niyetinizi gördük ve biz Urfalılar, sizi bu topraklardan atmak için bütün gücümüzle çalışmaya yemin ettik. Esasen sözünü ettiğiniz sayı on iki sandığınız rakkam, gerçek sayımız yanında çok küçük kalır. Zira, Urfalılar, size savaş açarak sizleri buradan çıkarmaya yediden yetmişe kadar yemin etmişlerdir. Bu sebepten, on iki rakkamını 120 bin  olarak notlarınıza geçirmeniz daha isabetli olur. Mademki on ikiden söz ettiniz, biz de size seslenerek diyoruz ki: Evet biz ‘Onikiler’ daha fazlası ile varız. Şehirli ve köylü, Türk ve Kürt, yerleşik ve göçebe bütün Urfa Livası halkının hissiyatına tercümanız. Arkamızda bizim gibi yeminli on binlerce mücahit vardır. Bizi tevkif edemezsiniz. Farzı muhal hayal ettiğinizi yapsanız bile bu hareketi durduramazsınız. Biz Onikilerin yerini  12 binler 120 binler alacaktır.

Biz Onikiler teşkilatımızın elebaşlarıyız. Biz Onikiler memleketimizi yabancı istilasından kurtarmak, istiklalimize kastedenleri topraklarımızdan kovmak için her türlü savaşı göze almış bulunuyoruz. Sizin bize ders vermeniz bir tarafa, çok geçmeden biz Onikilerin ve Urfa mücahitlerinin size nasıl bir ders vermiş olacağını göreceksiniz.

Size tavsiyemiz çok geç olmadan medenî milletlere yakışır bir tarzda Urfalılardan özür dileyerek Fransa’ya dönmenizdir.”

Bütün Urfa Sancağı halkı adına “Onikiler “ cevabı mektup yazıldı.

AÇANAL: URFA’MIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU KUTLUYORUM
 

Açanal mesajında, “Her bir kelimesi vatanperverlik kokan bu mektup Urfa’mın hamurunu ve asaletini göstermektedir.  Nesillerce gurur vesilesi olmuş ve olacak olan, tarihini kanı ile yazmış bu toprakların evladı ve kurtuluşun öncülerinden Miftahizade Müftü Hasan efendi ve Güllizade Osman efendinin torunu olmaktan onur duyuyorum.

Belediye Reisi Hacıkamilzâde Hacı Mustafa, Barutçuzâde Hacı İmam, Kamilzâde Hacı Mustafa Reşit Efendi, Mollazâde Mahmut , Arabizâde Şakir Efendi, Güllüzâde Osman Efendi, Şellizâde Ali, Nebozâde Hacı İmam, Hacı Bedirağazâde Halil Ağa, Adil Hulusi Efendi,  Pertev Efendi, Hacı Mustafa Çavuş.

Ayrıca; Bucaklılar, Badıllılar , Dügerliler, Bazikiler, Şeyhanlılar, İnzeler, İzollular , Berâziler, Dinayiler ve Picanlılar…

ve burada adını okuyamadığım, memleketimi vatana tekrar katan Kürt’ü, Türk’ü, Arap’ı, her bir Urfa evladı ve tüm aşiretlerdir Urfa’mı “Şanlı” yapan.  Cümle ceddimizin ruhları şâd, yattıkları yer pür nur olsun. Urfa’mın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.