Haliliye ilçesine bağlı Paşabağı Mahallesi’nde yaşayan Zehra Kaya isimli genç kadın, 8 yıl önce Uğur Gülhancı ile evlendi. Çiftin bu evlilikten Özgür isminde 1 erkek çocukları oldu. Çift daha sonra şiddetli geçimsizlik nedeniyle mahkemeye başvurdu. Boşanma ile sonuçlanan davada çocuğun velayeti de anneye verildi. Boşanmadan sonra oğlunu hiç göremediğini ve oğlunun babasının soy ismini kullanırsa psikolojik sorunlar yaşayacağını belirten genç kadın, oğluna kendi soyadının verilmesi için 3’üncü Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme heyeti annenin talebini haklı bularak çocuğuna kendi soyadını vermesine hükmetti. Olumlu sonuçlanan davada çocuğun Gülhancı olan soyadı değişerek Kaya oldu.
“ÇOCUĞUN HAYATINI KOLAYLAŞTIRICI ETKİSİ OLACAK”
Mahkeme heyetinin konuyla ilgili aldığı gerekçede şu ifadelere yer verildi:
“Velayet sonucu çocuğun anne yanında yaşamaya devam ettiği, çocukların anneleri ile soy isimlerinin farklı olmasının çocukların psikolojisini ve sosyal yaşantısını olumsuz etkilediği, çocuğun annenin soyadını almasının çocukların yüksek menfaatine uygun olacağı, buna göre Türk hukukunda boşanma halinde çocuğun babasının seçtiği soyadını alacağı yöndeki düzenlemenin ortadan kalktığı, ilgili kararda kadın ve erkeğin evliliğin sona ermesinde eşit hak ve sorumluklara sahip olmaları gerektiğine ilişkin uluslararası sözleşme hükümleri bulunduğu, tarafların boşanmada sahip oldukları hak ve yükümlülükleri bakımından aynı hukuksal konumda bulundukları, erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadının kadına tanınmamasının cinsiyete göre ayrım sonucu doğuracağı, bunun Anayasa’nın 10 ve 41’inci maddelerine aykırı bulunduğunun belirtildiği, velayeti annede bulunan ve annenin mensup olduğu çevrede yaşayan çocukların annesinin soyadını taşımasına hayatını kolaylaştırıcı etkisinin olacağı anlaşıldığından davacının davasının kabulü ile sonuçlanmıştır.”
Şanlıurfa’da ise boşanan bir annenin, ilk kez mahkeme kararıyla çocuğuna soyadını verdiği görüldü.
ALTIPARMAK: ÇOCUĞUN DA FİKRİ ALINDI
Zehra Kaya’nın avukatı Emine Altıparmak, yaptığı açıklamada, normal şartlarda boşanma sonucunda çocuğun babasının soyadını aldığını hatırlatarak, “Dava sonucunda velayet anneye verilse dahi bu durum değişmez. Çocuk babasının soyadıyla yaşamaya devam eder. Ama bu dava da ileride yaşanacak psikolojik ve sosyal sorunlar nedeniyle anne kendi soyadını vermek istedi. Anne Zehra Kaya’nın bize müracaat etmesiyle biz bu davayı aldık. Karara konu olan davada çocuğun da uzmanlarca fikri alınarak annesinin soyadına geçilmesini istedik” dedi.
Mahkeme heyetinin dava dosyasını incelemesinin ardından davayı haklı gaziantep escort bulduğunu belirten Av. Altıparmak, “Çocuğun velayeti annedeyken, okula kaydettirirken, her hangi bir yerde işlem yaparken, anne ile çocuğun soy isminin farklı olması sorun teşkil ediyor. Ayrıca bu durum çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden oluyor” diyerek mahkemenin yerinde karar verdiğini ifade etti.