Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, avukatlara yapılan saldırılara dikkat çekilerek, “Haciz mahallinde öldürülüyoruz, avukatlık ofisimizde öldürülüyoruz, sokak ortasında öldürülü
5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulunan Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu, “Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu olarak yargının kurucu unsuru olan ve her türlü hakkın garantörü ve bağımsız savunmayı temsil eden meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, mesleğimize yıllarca hizmet etmiş ve vefat eden meslektaşlarımızı rahmetle anıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Avukatların tarih boyunca özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin savunucuları oldukları belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu sebeple avukatlar hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının, hukuk devletinin ve demokrasinin de en temel güvencesidir.Son yıllarda ülkemizde hukuk devleti ve demokrasiden hızla uzaklaşılması neticesinde toplumda adalete olan güven duygusu zayıflamış, adalete olan inanç zedelenmiştir. Nitekim 2020 yılında ülkemiz hukukun üstünlüğü endeksinde 126 ülke arasında 109. Sırada yer almıştır. Bu bağlamda Anayasanın 90. Maddesi gereği bağlayıcı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Anayasa Mahkemesi kararları yerel mahkemeler tarafından tanınmamakta ve hatta bir kısım siyasiler tarafından demokratik hukuk devletinin vazgeçilmezi olan Anayasa Mahkemesinin kapatılması önerilmektedir. Demokrasinin vazgeçilmesi olan seçimler ile milletvekili olanların dokunulmazlıkları kaldırılmakta, seçilmiş milletvekilleri şiddet uygulanarak göz altına alınmakta ve tutuklanmaktadır. Ayrıca demokrasiye darbe olarak nitelendirilen parti kapatma davaları ülke gündeminde tekrar yer almaya başlamıştır.
“MESLEKİ SORUNLARIMIZ İVEDİ OLARAK GİDERİLMELİDİR”
Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkı tehdit altındayken ve günde birden fazla kadın cinayetinin işlendiği ülkemizde bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesinden çekilmesini kabul etmiyor, bu karara karşı Danıştay’da açtığımız davanın takipçisi olacağımızı da tekrar belirtiyoruz. Demokrasiye ve hukuk sistemine değindiğimiz sorunların yanında mesleki sorunlarımız da ivedi olarak giderilmelidir; Ölüyoruz; Müvekkillerini temsil eden avukatlar, temsil ettiği kişiler ile özdeşleştirildiği için ölüyoruz, öldürülüyoruz. Haciz mahallinde öldürülüyoruz, avukatlık ofisimizde öldürülüyoruz, sokak ortasında öldürülüyoruz…
“GEÇİNEMEDİĞİMİZ İÇİN İNTİHAR EDİYORUZ”
Geçinemiyoruz; CMK tarifesinde avukatlara ödenen ücretler angarya olup, avukatlık ücret tarifesinde belirtilen rakamlar düzeyine çıkartılması, CMK görevlendirilmelerinde beraat eden sanıklar yönünden Vekâlet ücretine hükmedilmesi ve adli yardım ücretlerinin dava açılmasından hemen sonra ödenmesi gerekmektedir. Geçinemiyoruz, geçinemediğimiz için intihar ediyoruz. Göz altına alınıyor ve tutuklanıyoruz; Mesleğimizi ifa ederken bu kez kurucu unsuru olduğumuz yargı tarafından da müvekkillerimiz ile özdeşleştirilip, göz altına alınıyor ve tutuklanıyoruz… Çoklu baro; Baroların demokratik yapısını bozan, baroları işlevsiz kılan, bağımsız ve özgür savunmaya engel olan çoklu baro sistemi ile savunma makamı pazifize edilmek istenmektedir. Çoklu baro denilen bu garabet sistemden bir an önce dönülmesi gerekmektedir…
Genel kurul; Avukatlık kanununun 82. Maddesi doğrultusunda 2020 yılının ekim ayında yapılması gereken baro genel kurulları ve organ seçimleri genelge ve idari kararlar ile engellenmiş, diğer taraftan siyasi parti kongreleri binlerce kişinin katılımı ile kapalı spor salonlarında yapılmıştır . Baromuzun genel kurulu ve organ seçimleri ilan edilen tarihlerde yapılmalı ve 3. Kez ertelenmemelidir. Demokratik hukuk devleti kavramının içselleştirildiği, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, mesleki faaliyetlerimiz nedeni ile yargılanmadığımız ve öldürülmediğimiz yarınlar temennisi ile tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarız.”